Systream Blog Vissza a blog oldalra

jan 16

systream

Keresés

  • Created:2014 jan. 16. csütörtök
  • systream

Az ember észre sem veszi, mennyit használja a google keresőjét. Én például elég sokszor, de azt nem gondoltam volna, hogy naponta akár több mint 100-szor is.

Érdekességként a google naponta átlagosan 5,922,000,000 keresést szolgál ki. (forrás: http://www.statisticbrain.com/google-searches/)

Ha érdekel, hogy mennyit használod a google -t, akkor meg tudod nézni a netes előzményeidnél: https://history.google.com/history/?hl=hu

google_search_use

A keresők úgy beépültek az életünkbe, hogy észre sem vesszük. Nagyon sok információ elérhető már közvetlenül a keresés után. Ilyen például az időjárás, pénznemek átváltása, repülő járatok, számológép, stb… A teljes lista megtekinthető a google oldalán: http://www.google.com/help/features.html

Miért is használunk keresőket tulajdonképpen?

Lustaság? Hatékonyság? Kényelem? Egy jó kereső célja, hogy a számunkra fontos (keresett információt) leszűrje. Mennyivel könnyebb egy kulcsszót beírni és a szűrt eredmények közt mazsolázni, mint végignézni mindent.

Hogy is van ez az ügyviteli rendszereknél?

Gondoltad volna, hogy nincs ez másként az ügyviteli rendszereknél sem? Legtöbb esetben információért fordulunk az ügyviteli rendszerhez; melyik rendelés, van-e a raktáron a termék, mi az ügyfél telefonszáma, stb.

Nagy figyelmet fordítunk arra, hogy a rendszerben a kereső a lehető leghatékonyabb legyen. Állandóan dolgozunk azon, hogyan lehetne a legoptimálisabbá tenni, éppen ezért rengeteg apró dologban segíti a kereső a felhasználó munkáját.

Itt van például a találati relevancia, elöl szerepelnek azok a találatok, amikről a rendszer azt gondolja. hogy leginkább megfelelnek a keresési feltételnek. Ez a funkció a használat során egyre jobb és jobb lesz, hiszen a találati listából való átkattintást elemzi.

Említhetjük például a kiemelést is. A rendszer megjelöli, hogy miért hozta ki a szabad-szavas kereső eredményeképpen a listázott találatokat. Ez segít megérteni, miért is került egy találat a listába. Ha a szöveg közepén van a keresett kulcsszó, néha nehéz észrevenni.

search_hightlight

Olyan esetben, mikor több millió adatból kell kinyerni a megfelelő információt, a rendszer előbb egy felületes, majd egy részletesebb keresést futtat annak érdekében, hogy a felhasználó minél gyorsabban jusson információhoz.

Ezeken felül még egy csomó apróság van amivel segít, hogy hatékonyabb legyen a keresés.

Azt mondják, hogy a tapasztalati úton szerzett tudás mindig jobb.

Próbáld ki! Nem kerül semmibe!