Systream Blog Vissza a blog oldalra

szept 01

systream

Az egyszerűség titka

  • Created:2013 szept. 1. vasárnap
  • systream

Amikor körülbelül 5 éve elkészült az ügyviteli rendszerünk első verziója, összeírtam pár alapelvet, amit azóta is igyekszem betartani.

Az egyik ilyen alapelvet akkor így sikerült megfogalmazni:

Google-féle 1 inputos rendszer kialakítása
(lehetőség szerint 1 inputon belül minél több funkció legyen elérhető)

Ma már máshogy fogalmaznám meg, azóta sok mindent tanultam. Amikor a “Google-féle 1 inputos” megoldásra gondoltam, az volt a szemem előtt, hogy milyen egyszerű, mennyire használható és jópofa, nem pedig az, hogy 1 inputon belül sok paranccsal, illetve paraméterrel lehessen dolgozni.

Sokkal könnyebb egy bonyolult rendszert megalkotni, mint egy letisztult, egyszerűt.

Albert Einstein -nek volt egy mondása:

“Any intelligent fool can make things bigger, more complex, and more violent. It takes a touch of genius — and a lot of courage — to move in the opposite direction.”

Ez nagyjából annyit tesz, hogy szinte bárki képes nagyobbat, bonyolultabbat, erősebbet csinálni, azonban sok bátorság és tudás kell ennek ez ellenkezőjéhez.

Igyekeztünk minden felesleges bonyolítást eltávolítani a felületeinkről, és csak azt meghagyni, ami szükséges az adott folyamathoz, ezzel növelve a vele való munka hatékonyságát. Nem zavarja munkáját a felesleges, nagyon ritkán használt funkció.

Első pillantásra zavarba ejtő lehet a rendszerünk egyszerűsége, de rövid használat után megtapasztalható, hogy a megjelenő funkciók tökéletesen elegek a rendszerben való munkához.

Olyan felületet kell készíteni, ami használható, könnyen átlátható és bárki aki tud internetezni, könnyedén használhatja. Nincs szükség komoly dizájnra.

Az ember csak azt érzi könnyen átláthatónak, ami nem terheli túl. A rövid távú memóriánk végzi a weboldalon való böngészéskor az információk feldolgozását és viszonylag gyorsan elfárad. Ha folyamatosan, munka közben felesleges dolgokkal terheljük magunkat, akkor könnyen dekoncentrálttá válhatunk.

Mikor böngészünk egy weboldalon, annak használata/működése magától értetődő, nincs szükség tanulásra, vagy külön oktatásra. Ezért azt tűztük ki célul, hogy rendszerünk használata pofon egyszerű kell, hogy legyen.

Mikor dolgozunk egy rendszerrel, az elsődleges cél a használhatóság és a hatékony munkavégzés. A szolid, nem túl bonyolult megjelenés tökéletesen elegendő a használathoz. A rendszer színeit is úgy választottuk, hogy a szem számára kifejezetten nyugtató legyen a mindennapi munka során.

input_search

Komoly erőfeszítéseket teszünk és dolgozunk annak érdekében, hogy megtaláljuk a lehető legjobb megoldást ügyfeleink számára.