Systream Blog Vissza a blog oldalra

okt 28

systream

Számított érték

  • Created:2013 okt. 28. hétfő
  • systream

Egy üzletben a számok nagyon fontosak, hiszen ezek alapján kapunk képet például arról, hogy mennyi a bevételünk, mekkora árréssel dolgozunk, mennyit adtunk el, stb.

Új funkció került be a rendszerbe: a kalkulált érték. Használatához haladóbb szint szükséges, de igyekszünk olyan leírást készíteni a funkcióról, melyet ha követsz, meglátod, hogy pofon egyszerű az egész.

Szóval van egy raktárunk, ahol van „Beker ár”, „Eladási ár”, esetleg darabszám. Ki kellene számolnunk, mennyi az árrés és a végösszeg. Ehhez lesz szükség az új mezőre.

calc_setupA mező típusaként ki kell választanunk a kalkulált mezőt. Ezután megjelenik majd egy egyenlet input. Ide kell beírnunk a megfelelő számítást. Jelen esetben az árrés függvénye a következő:
(Eladási ár – Beker ár) * Mennyiség

A séma tulajdonságok oldalon az #ID oszlop nagyon fontos lesz ahhoz, hogy meg tudjuk alkotni a rendszerben a megfelelő függvényt. Hasonlóan kell hivatkozni itt is, mint az Excelben a mezőkre, csak itt az azonosító kódra kell hivatkozni a „{” „}” jelek között.

Tehát az eladási ár ID -je a 134, így rá, a „{134} „-re tudunk hivatkozni. A beker ár ID -je a 133, így rá „{133}”  -al, és végül szükség van még a darabszámra is, aminek az azonosítója a 135 tehát rá „{135}” -tel hivatkozunk.

Megvan minden azonosítónk, így tegyük őket egybe: ({134}-{133})*{135}

Figyelem: A rendszer csak szám típusú mezőkkel számol. Új létrehozásakor a számított mezők nem jelennek meg, valamint egyelőre egyszerűbb műveleteket képes elvégezni: összeadás, szorzás, osztás, kivonás, négyzetre emelés.

calced_imput

 

A végösszeg számítása hasonló, csak a képlet más: „Eladási ár * Darab”  az az „{134}*{135}”

A kalkulált értékek mindig a megjelenés pillanatában értékelődnek ki.

Adatlap megjelenítése vagy lista lekérdezése:

calc_list

A rendszer a kalkulált értékre is automatikusan végez szum-ot, azonban csak akkor, ha a találati lista maximum 1 oldal ( 80 sor ).

Reméljük az új funkció is elnyeri tetszéseteket és megkönnyíti a munkátokat.